Wie zijn wij?

Op 2 augustus 1997 bestond Waardijk schoenen precies 150 jaar. Ter gelegenheid van de viering van dit jubileum behaagde het Koningin Beatrix om Waardijk schoenen B.V. het recht toe te kennen om met ingang van die datum het Koninklijk Wapen met de titel

"Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier” te voeren. Burgemeester R. Bandell van  Alkmaar reikte de koninklijke beschikking uit tijdens een druk bezochte receptie  op zaterdagochtend 2 augustus aan Mevrouw Waardijk en haar zoon Bert, sindsdien siert het hofleverancierbord de gevel van de winkelpui in Alkmaar en Bloemendaal.

Om voor het predicaat hofleverancier in aanmerking te komen, moet een bepaalde procedure worden gevolgd. Het begint allereerst met het door de onderneming zelf plaatsen van een aanvraag bij de burgemeester, in dit geval door een van de medewerksters; Mieke Hulst.

De burgemeester doet namens de onderneming aanvraag bij het Secretariaat van  Hare Majesteit de Koningin. Vervolgens wordt een grondig onderzoek gedaan naar de soliditeit en continuïteit van het bedrijf. Het Hofleverancierschap wordt namelijk niet aan een persoon, maar voor een periode van ten hoogste 25 jaar aan een onderneming toegekend. Om voor toekenning in aanmerking te komen, dient de onderneming minimaal honderd jaar te bestaan, bij voorkeur onder de dezelfde naam. Bovendien moet zij in haar bedrijfstak rond de plaats van vestiging een eerste of duidelijk vooraanstaande plaats innemen.

De geschiedenis van het familiebedrijf in schoenen neemt een aanvang als de gehandicapte “bedovergrootvader” Jan Waardijk in 1847 op 18 jarige leeftijd na zes jaar studie aan het doofstommeninstituut in Groningen zijn diploma krijgt. Hij heeft dan tevens met goed gevolg zijn stage volbracht bij H.J. Inden, schoen en laarzenmaker.

Hij keert terug naar zijn geboortedorp Uitgeest (NH) waar zijn ouders als molenaar werkten, een beroep dat hij vanwege zijn handicap niet kon voortzetten. Ondanks zijn handicap weet hij naam te maken in het dorp. Twaalf jaar later koopt hij op een veiling twee naast elkaar gelegen panden en vestigt daar zijn bedrijf.

In augustus 1897 wordt het 50 jarig jubileum gevierd. Uit de krantenberichten blijkt dat het een florerend bedrijf is geworden, met naast de eigenaar nog twee doofstomme medewerkers in dienst. Precisie en vakkennis van de ‘patroon’ worden geroemd.

 Zijn enige zoon Gerardus neemt het bedrijf in 1904 over. Onder zijn leiding groeit het bedrijf tot een grote regionale schoenmakerij met werk voor veertien personeelsleden. Het ambachtswerk valt uiteen in twee delen;

-         reparatie van gedragen schoenen: uit de wijde omgeving brengen de klanten hun schoenen of ze worden via bodediensten ter reparatie aangeboden.

-         Een grote groep welgestelden laat maatschoeisel maken bij deze schoen en laarzenfabrikant die in het dorp “ Baron Schoenmaker” wordt genoemd, vanwege het vakwerk dat zijn bedrijf levert, maar ook omdat hij naast zijn werk ook nog bestuursfunkties bekleed bij diverse organisaties die de leefbaarheid bevorderen.

Goed passende schoenen waren een luxe artikel, uitsluitend voorbehouden aan de rijke families. Er werd eerst een persoonlijke leest ( model) “getrokken” van de voet. Om deze eigen houten leest maakte men, volgens de wensen van de klant, het model van de schoen. Echt maatwerk dus.

Om zijn bedrijf meer bekendheid te geven, trok hij erop uit om ook buiten de gemeentegrenzen klanten te werven. Zo ging hij de ene week naar de Zaanstreek en de andere week naar Haarlem en Bloemendaal om reparaties op te halen.

Hij werkt met het nodige personeel en is natuurlijk trots dat twee van zijn zeven zonen in het bedrijf komen werken; namelijk Jan en Bernard.  Na de dood van hun vader in 1942 zetten zij het bedrijf voort. Naast het reparatiewerk en het maatschoeisel wordt er dan al confectieschoeisel verkocht in de schoenenwinkel die Jan in 1921 in Beverwijk heeft geopend. Bernard is naast zijn inbreng in de schoenmakerij een winkel gestart in Uitgeest die op enthousiaste wijze wordt gerund door zijn vrouw.

De drie zonen van Bernard- zijnde de vierde generatie- gaan alledrie door in het schoenenvak.

De oudste zoon Gerard neemt het reparatie- en winkelbedrijf in Uitgeest over. De tweede zoon Chris neemt een schoenenzaak over in het centrum van Bloemendaal en de zaak van zijn oom Jan in Beverwijk. En de derde zoon Bernard start een schoenenzaak in het centrum van Hoorn. Alledrie de broers bouwen, ieder op zijn eigen wijze, goedlopende zaken op.

De vestiging van Waardijk in Uitgeest wordt in 1986 met de pensionering van Gerard gesloten. Zo komt er een einde aan 140 jaar Waardijk schoenen in Uitgeest.

De schoenen winkel van Bernard Waardijk in Hoorn wordt per eind december 1999 overgedaan aan een andere schoenenfamilie.

Chris begint ook een schoenenzaak in het centrum van Alkmaar. Samen met zijn vrouw besluiten zij zich na verloop van tijd te concentreren op de goedlopende winkels in Alkmaar en Bloemendaal en de winkel in Beverwijk te sluiten. Door samen keihard te werken, bouwen ze een goede naam op in de verkoop van aparte, modische en sportieve goedpassende schoenen voor het hele gezin. Ze worden omringd door medewerkers die de zaak een warm hart toedragen en vele jaren in dienst blijven en meegroeien met het  bedrijf.

Na een ziekte overlijdt Chris in 1984. Het bedrijf wordt dan voortgezet door zijn vrouw.

Een jaar later komt hun zoon Bert ( vijfde generatie) in de zaak. Moeder en zoon zetten het bedrijf dan samen voort.

In 1990 verhuist Waardijk in Alkmaar naar een groter pand, voor de klanten is het maar een kleine, ongeveer 40meter,  maar voor het bedrijf een hele grote stap. De zaak krijgt de dubbele verkoopoppervlakte met daarachter een goed toegankelijk magazijn. De collectie schoenen in het betere genre wordt nog verder uitgebreid. Er komt een apart gedeelte voor de kinderschoenen. Nog meer aandacht wordt er besteed aan de verkoop van schoenen in bijzondere maten ( extra groot en extra klein).

In 1992 wordt de zaak in Bloemendaal intensief verbouwd tot een moderne winkel met een glazen pui. Vele consumenten zijn al vanaf de opening in 1952 klant in de Bloemendaalse winkel en gaan uitsluitend met schoenen van Waardijk op pad.

In 2001 wordt Waardijk’s Outdoor Fashion geopend in Alkmaar, de zaak ligt  in het verlengde  van de familieschoenenzaak . In de prachtig verbouwde winkel gemaakt van natuurlijke materialen wordt een geheel nieuwe formule voor Alkmaar geopend met sportieve kleding en schoenen. Vanaf de opening reageren veel klanten heel positief op de nieuwe mooie  merken voor Alkmaar en de prettige sfeer in de winkel.

In 1997 wordt op initiatief van het personeel het predikaat Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier aangevraagd. Een betere illustratie van de binding van de medewerkers met het bedrijf is moeilijk te vinden. Zij hebben – samen met de Waardijken van geboorte- het bedrijf gemaakt tot wat het nu is. Fantastische winkels waar de klanten graag komen voor een paar perfect passende schoenen. Waardijk- wereldmode aan uw voeten-

Uit: Koninklijke Ondernemingen en Hofleveranciers, verantwoording M.R. van der Krogt, Juni 1999, Uitgeverij Magenta Fluwijn