Historie

Klantenservice

Waardijk is een bedrijf met historie én toekomst. De geschiedenis van het familiebedrijf in schoenen neemt een aanvang als de gehandicapte “betovergrootvader” Jan Waardijk in 1847 op 18-jarige leeftijd na zes jaar studie aan het doofstommeninstituut in Groningen zijn diploma krijgt. Hij heeft dan ook met goed gevolg zijn stage volbracht bij H.J. Inden, schoen- en laarzenmaker.

Hij keert terug naar zijn geboortedorp Uitgeest (NH) waar zijn ouders als molenaar werkten, een beroep dat hij vanwege zijn handicap niet kon voortzetten. Ondanks zijn handicap weet hij naam te maken in het dorp. Twaalf jaar later koopt hij op een veiling twee naast elkaar gelegen panden en vestigt daar zijn bedrijf.

Nu, 175 jaar later staat achter-, achter-, achterkleinzoon Bert Waardijk aan het roer van Waardijk Schoenen. Met prachtige winkels in het stadshart van Alkmaar en het mooiste stukje winkelstraat van Heemstede, blijft Waardijk Schoenen een Noord-Hollands bedrijf met hardwerkende mensen die staan voor service en kwaliteit. Géén grote keten, met nummers in plaats van klanten, maar in iedere winkel een Waardijk op de werkvloer en een prachtig team van medewerkers met passie voor passende schoenen.

Ter gelegenheid van de viering van het 175 jarig jubileum, behaagt het Koning Willem Alexander om Waardijk schoenen B.V. ook de komende 25 jaar het Koninklijk Wapen met de titel ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ te mogen blijven voeren en siert het hofleverancierbord de gevel van de winkelpui in Alkmaar en Heemstede.

Zoals iedere generatie Waardijken zijn steen heeft bijgedragen aan het familiebedrijf, zo bouwt ook Bert Waardijk door. Met de bewuste keuze om niet te groeien naar een keten, maar twee locaties met een vast team deskundige medewerkers en online met www.waardijk.nl.

Op 1 januari 2015 werd bij een hevige brand een groot gedeelte van de historische binnenstad van Alkmaar verwoest. Daarbij brandde ruim 1100 m2 winkels uit, waaronder de dames- en herenwinkel van Waardijk.

Voor de familie Waardijk en de 24 teamleden breekt dan een heftige periode aan. Samen bouwen ze in hoog tempo aan een snelle doorstart. Op 1 april 2015 opent de nieuwe winkel van Waardijk, op Langestraat 98. In november wordt daar de bijzondere combinatie van Waardijk&De Nachtegaal aan toegevoegd.

In november 2019 verhuist Waardijk Schoenen van Bloemendaal naar Heemstede. Op de oude locatie in de Bloemendaalse dorpsstraat blijft de winkel open met een outlet, tot januari 2021 definitief de deuren sluiten, midden in de coronacrisis.

Het zijn zware jaren geweest, als nooit eerder in het bestaan van Waardijk. Verplichte winkelsluiting, het vaste team thuis op de bank. Waardijk wankelt, maar recht zijn rug. En nu kijken we weer fier vooruit, in dit bijzondere 175 jarig jubileumjaar!